Tanden bleken

 IMG_9984

 Tanden bleken.

 

Verkleurde tanden en kiezen.

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De één heeft van nature witte tanden en bij de ander zijn ze iets geler. Ook bij één persoon kunnen de diverse tanden en kiezen al van kleur verschillen.

Tanden zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur van het tandbeen en de dikte van het glazuur bepalen voornamelijk de kleur van de tand. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig. Als het tandbeen wat doorschijnt zijn je tanden wat geler van kleur.

                                       

Hoe ontstaan uitwendige verkleuringen?

Uitwendige verkleuringen ontstaan doordat kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen in de tandplaque dringen. Vervolgens kan de kleurstof in het glazuur dringen doordat het glazuur uit lange holle kristallen bestaat. 

Dit gebeurt onder andere door het drinken van koffie, thee en rode wijn. Ook roken is een oorzaak van verkleuringen.

 

Thuis bleken, hoe werkt dat?

Thuis bleken is met name geschikt voor te gele of verkleurde tanden. Als u overgaat tot bleken van uw tanden gebeurt dit in een aantal zittingen.

Bij de eerste zitting worden afdrukken van uw gebit gemaakt en bespreekt u welke tanden en kiezen u wilt bleken.  De afdrukken worden naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd alwaar ze uitgegoten worden in gips om er vervolgens kunststof bleeklepels op te vervaardigen.

In de bleeklepels is een kleine ruimte gemaakt op de plaats waar de bleekgel kan worden aangebracht.

Twee weken na de eerste zitting volgt de tweede zitting. Hierin worden de bleeklepels gepast en wordt u uitgelegd hoe u deze thuis dient te gebruiken en waar u op moet letten.

 

Hoe te gebruiken?

De bleekgel bevat waterstofperoxide wat een blekende werking op uw tanden heeft. Omdat we werken met een milde concentratie Carbamide Peroxide is het belangrijk dat de gel gedurende een langere periode kan inwerken. Doordat u ’s nachts minder speeksel produceert kunt u het beste op dat moment uw tanden bleken.

In de bleeklepels doet u per gebitselement een druppel bleekgel. De bleeklepels plaatst u over uw gebit en u verwijderd de gel die uit de lepel komt. Daarna gaat u slapen.

’s Ochtends haalt u de lepel uit uw mond en u reinigt uw gebit.

Afhankelijk van het resultaat bleekt u een aantal nachten achter elkaar. Soms kan het wel enkele weken duren voordat het gewenste resultaat is bereikt.

Als u na een tijd weer opnieuw wilt bleken kunt u de bleeklepels weer gewoon gebruiken

 

Gevoeligheid.

Het kan zijn dat uw gebitselementen gevoelig worden voor warm en koud. Als u dit merkt is het verstandig even te stoppen met bleken en de procedure pas weer op te starten als de gevoeligheid is verdwenen. Eventueel bleekt u daarna om de nacht.

 

Wat beïnvloedt het resultaat nadelig?

In de periode dat u uw tanden bleekt, kunnen bepaalde etenswaren en dranken het resultaat nadelig beïnvloeden. Voorbeelden daarvan zijn roken koffie, thee, rode wijn, koolzuurhoudende frisdranken, citrusvruchtensap en kleurstof bevattende etenswaren zoals vruchtenjam. Wij raden u daarom af om deze producten tijdens de behandeling te nuttigen.

 

Meer informatie over het bleken van uw gebit vindt u in onze folder:

http://www.tandartsverhoeven.nl/brochure/bleken/